Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Finlandia od kuchni – Poznań

25 marca 2019 godz. 18:00-20:00 CET

O kuchni fińskiej opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki “Tradycje kulinarne Finlandii” i zdobywczyni wielu światowych nagród.

Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji. Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” i „Polish Culinary Paths”. Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

O książce “Tradycje kulinarne Finlandii”
Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa, tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.

Publikacja “Tradycje kulinarne Finlandii” znalazła się w finale jednego z najbardziej prestiżowych konkursów dla książek kulinarnych – Gourmand World Cookbook Awards (Kulinarne Oskary). Publikacja nominowana jest aż w dwóch kategoriach: Scandinavian (kuchnia skandynawska) i Embassies (ambasady, dyplomacja kulinarna).

Partnerzy projektu:
Ambasada Finlandii w Warszawie – Suomen suurlähetystö Varsovai, UPM Communication Paper, Chaîne des Rôtisseurs, Fiskars, Orion Pharma

Partnerzy spotkania:
Fazer, Hanami, Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, Czytelnia Komiksów i Gazet NOVA

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu
Czytelnia Komiksów i Gazet NOVA
ul. Ratajczaka 38/40, Poznań
Godzina 18:00
Wstęp wolny!

Szczegóły

Data:
25 marca 2019
Czas:
18:00-20:00 CET
Wydarzenie kategoria:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/1085652041606249/

Organizator

Kuchniokracja

Miejsce

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu
Ratajczaka 38/40
Poznań, Wielkopolskie 61-816 Polska
+ Google Map