Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Culture, Arts & Tourism, wspierany przez Unię Europejską ogłosił w 2017 roku region wokół Rygi, stolicy Łotwy, Europejskim Regionem Gastronomicznym. Czy na Łotwie rzeczywiście istnieje kultura jedzenia? Jest tylko jeden sposób, by się tego dowiedzieć: pojechać tam.
"Łotwa, przez żelazną kurtynę, długo była oddzielona od kultury europejskiej, której jednak była częścią" – opowiada nasz przewodnik Marcus Nation. "Ale od upadku muru berlińskiego i ogłoszenia niepodległości kraj powraca do europejskości z zaskakującą szybkością. Zarówno na polu gospodarczym, technologicznym, jak i kulturalnym, a więc także w gastronomii".
Marcus Nation jest Australijczykiem, który ożenił się z Łotyszką, mieszka w Rydze już dziewięć lat. Dzięki temu może patrzeć na Łotwę oczami obcokrajowca.
Zabiera nas do dzielnicy, w której stoją, ku mojemu zaskoczeniu, wspaniałe budynki secesyjne: "Jeszcze jeden dowód, że Łotwa jest częścią europejskiej kultury. Najczęściej ludzi...
Pozostało jeszcze 91% artykułu.
Prenumeruj i wspieraj Przegląd Bałtycki!
Zyskaj dostęp do setek eksperckich artykułów poświęconych państwom regionu Morza Bałtyckiego.


