Bąbelki ze Skanii. Szwedzkie wino rośnie w siłę

|

Między 2020 a 2023 rokiem, w zaledwie w trzy lata, produkcja ze szwedzkich winorośli potroiła się. Zmiany klimatu, związany z nimi wzrost temperatur, ale przede wszystkim niedobór wody, utrudniają produkcję wina w tradycyjnych regionach upraw Vitis vinifera, jednak sprawiają zarazem, że północne rubieże Europy stają się coraz atrakcyjniejsze dla tej szlachetnej rośliny. Nic dziwnego, że winogrodnicy i producenci znajdują w Szwecji nowy dom, a szwedzkie wino gości na półkach sklepowych w wielu kr...

Zamów prenumeratę w dowolnym wariancie, aby móc przeczytać cały artykuł.

Kup prenumeratę w promocji świątecznej -30%! »

<!--Prenumerując wspierasz Przegląd Bałtycki! Przeczytaj dlaczego to ważne »-->

Wybierz i zamów »

Dostęp jednorazowy

Jeśli już prenumerujesz, zaloguj się.


NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i otrzymaj bezpłatną 30-dniową prenumeratę Przeglądu Bałtyckiego!