Bąbelki ze Skanii. Szwedzkie wino rośnie w siłę

|

Między 2020 a 2023 rokiem, w zaledwie w trzy lata, produkcja ze szwedzkich winorośli potroiła się. Zmiany klimatu, związany z nimi wzrost temperatur, ale przede wszystkim niedobór wody, utrudniają produkcję wina w tradycyjnych regionach upraw Vitis vinifera, jednak sprawiają zarazem, że północne rubieże Europy stają się coraz atrakcyjniejsze dla tej szlachetnej rośliny. Nic dziwnego, że winogrodnicy i producenci znajdują w Szwecji nowy dom, a szwedzkie wino gości na półkach sklepowych w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce.
Uprawa winorośli i produkcja wina w Szwecji nie jest zjawiskiem nowym, choć ciężko mówić tu też o tradycji porównywalnej z południem kontynentu. Wina owocowe produkowane były w Szwecji co najmniej od XVI wieku, jednak okres największej produkcji przypada na wiek XIX. Kres tej gałęzi produkcji położyło wprowadzenie w 1917 roku monopolu alkoholowego w Szwecji, z czym wiązało się udzielenie pozwolenia na dalszą działalność jedynie podmiotom, które funkcjonowa...

Pozostało jeszcze 92% artykułu.

Prenumeruj i wspieraj Przegląd Bałtycki!

Zyskaj dostęp do setek eksperckich artykułów poświęconych państwom regionu Morza Bałtyckiego.

WYBIERZ I ZAMÓW!

Dostęp jednorazowy

Zaloguj się


NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i otrzymaj bezpłatną 30-dniową prenumeratę Przeglądu Bałtyckiego!


×