Czy danie z rybackiego kutra może być jednym z symboli kultury lokalnej nad Zalewem Szczecińskim? Jak najbardziej! Książka „Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” jest efektem wielu rozmów z rybakami znad Zalewu. Autorom szczególnie zależało na poznaniu przepisów kulinarnych wykorzystywanych w rybackich domach. Jak się okazuje kształtująca się od czasów drugiej wojny światowej tradycja kulinarna Zalewu Szczecińskiego jest niezwykle żywa! W książce znalazło się aż piętnaście oryginalnych przepisów na dania rybne (i nie tylko).
Poza kulinariami, publikacja przybliża również wiele wątków związanych z rybaczeniem nad Zalewem Szczecińskim po drugiej wojnie światowej. Można tu poczytać o współpracy polskich osadników z Niemcami, dowiedzieć się dlaczego rybołówstwo umożliwiło osadnikom przetrwanie, jak rybacy uczyli się swego fachu, na czym on w zasadzie polega, a nawet poznać wiele sytuacji mrożących krew w żyłach. Publikacja pokazuje, że praca i życie rybaków, to nie tylko setki ton odłowionych ryb, lecz również istotna część regionalnego dziedzictwa.
Książka jest dostępna w formie bezpłatnego e-booka, który można znaleźć na stronie Fundacji Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych. Wersja drukowana dostępna jest w lokalnych bibliotekach i innych instytucjach kultury.
Autorami tekstu oraz pomysłodawcami projektu są Piotr Oleksy i Mateusz Sikora. Autorem znakomitych zdjęć jest Artur Kubasik, zaś za konsultację kulinarną oraz przygotowanie dań odpowiadał Rafał Lacz. Wsparcie logistyczne projektu zapewnił Artur Oleksy.
Wydawcą książki jest Fundacja Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.