Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Polsko-białoruski przekładaniec. Smak naszych wzajemnych relacji

21 listopada 2017 godz. 18:00-21:30 CET

Jak to się stało, że Krupnik to nie polski trunek, a kojarzona z Białorusią Krambambula oryginalnie pochodzi z Niemiec?
Czy to, co mamy na talerzu wpływa na nasze poczucie narodowej tożsamości? Czy władza kontroluje kuchnię i jakie może mieć z tego korzyści? Co z kuchni białoruskiej przejęli Polacy i dlaczego traktują niektóre dania jako tradycyjnie polskie mimo że ich pochodzenia sięga czasów Rzeczpospolitej OBOJGA narodów?

Na te i wiele innych pytań, związanych z białoruską kuchnią oraz wspólną polsko-białoruską historią odpowiemy w czasie spotkania kulinarno-literackiego, organizowanego w ramach wydarzeń “Solidarni z Białorusią 2017”.

Po spotkaniu zapraszamy na minikoncert białoruskiego artysty JJ OK..

Rozmawiać będziemy o kuchni, która odkryje przed nami ważne informacje o społeczeństwie. Chcemy, żeby spotkanie miało formę otwartą na dialog z publicznością, nie było zaś popisem erudycyjnym “mądrych głów” i każdy, kto chciałby dodać coś od siebie, miał na to przestrzeń.

Spotkanie będzie dotyczyć wzajemnego przenikania się kultury polskiej i białoruskiej. Zaakcentujemy perspektywę postkolonialną, odmitologizujemy polskie spojrzenie na wspólną historię, której uczą się dzieci z podręczników szkolnych. Zwrócimy uwagę na takie aspekty jak pomijanie wkładu pozostałych narodowości w dorobek Rzeczpospolitej Obojga Narodów czy wpływ białoruskiej kultury na polską.

Punktem wyjścia do rozważań o kulturze i historii, wzajemnych wpływach, będą książki o dawnej kuchni starobiałoruskiej wydane przez białoruskiego historyka Aleksandra Biełego.
____
Goście:
· Aleksandr Bieły – białoruski historyk, publicysta, kulturolog, bloger, doktor nauk humanistycznych, autor ponad 100 artykułów o historii białoruskich potraw i napojów, publikowanych w mediach i wydaniach naukowych. Autor scenariuszy filmów dokumentalnych o historii materialnej kultury Białorusi «Majem rečy» Koordynator projektu «Naša strava» — rekonstrukcji historii i symboliki tradycyjnej kuchni białoruskiej. Autor książek „Litewska kuchnia” oraz niedawno wydanej „Sakatała bočačka” o historii białoruskich napojów alkoholowych.

· Jarosław Dumanowski – dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury materialnej, oraz w kulturowej historii kuchni i wyżywienia. Popularyzator tradycji kulinarnych, współpracuje z szefami kuchni i producentami żywności. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl: www.dumanowski.natemat.pl oraz stronę „Kuchnia staropolska”.

· Volha Tratsiak – dr filologii białoruskiej, wykładowczyni na Katedrze Białorutenistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Członek Zespołu ds. Certyfikacji Biegłości Językowej (język białoruski). Asystent Przewodniczącego ds. programowych Olimpiady Języka Białoruskiego.
Jej zainteresowania naukowe skupiają się wokół onomastyki, polityki językowej w Polsce i na Białorusi, kultury języka białoruskiego, nauczania języka białoruskiego jako obcego. Najważniejsze publikacje to artykuły w „Acta Albaruthenica”, czasopiśmie naukowym Katedry Białorutenistyki Uniwersytetu Warszawskiego.

· Tomasz Sulima – dziennikarz, etnograf, działacz białoruskiej mniejszości, radny w Bielsku Podlaskim. Aktywista, działa na rzecz białoruskiej mniejszości narodowej i jej prawa do kultywowania swojej narodowej odrębności. Walczy o uznanie prawdy historycznej i zaprzestanie gloryfikacji zbrodniarzy wojennych, takich jak Bury. Więcej informacji o konflikcie mogą Państwo znaleźć na profilu https://www.facebook.com/sprawaburego/.
________

A po dyskusji będzie niemniej porywający minikoncert JJ OK. Jest to projekt gitarzysty Żeni Zykowicza, grającego w białoruskich alternatywnych zespołach The Glitchhh i Electric Poets. Artysta przedstawi utwory ze swojej płyty solowej, na którą skłądają się improwizacje, inspirowane hollywoodzką fantastyką.

Szczegóły

Data:
21 listopada 2017
Czas:
18:00-21:30 CET
Wydarzenie kategoria:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/1402589776516638/

Organizator

Solidarni z Białorusią

Miejsce

Klubokawiarnia Szczyt Wszystkiego
Tarczyńska 5/9
Warszawa, Mazowieckie 02-025 Polska
+ Google Map