Finlandia od kuchni

|

Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji. Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” i „Polish Culinary Paths”. Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

O książce „Tradycje kulinarne Finlandii” (premiera 23 października 2018 r.):
Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa, tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.

Partnerzy projektu:
Ambasada Finlandii w Warszawie – Suomen suurlähetystö Varsovai, UPM Communication Paper, Chaîne des Rôtisseurs, Fiskars, Orion Pharma

Partnerzy spotkania:
Fazer, Hanami, Stacja Muranów

24 października, godz. 18:30
Stacja Muranów
ul. Andersa 13 (skwer Tekli Bądarzewskiej), Warszawa
Wstęp wolny


NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i otrzymaj bezpłatną 30-dniową prenumeratę Przeglądu Bałtyckiego!