Finlandia od kuchni

-

Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji. Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.

- Reklama -

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” i „Polish Culinary Paths”. Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

O książce „Tradycje kulinarne Finlandii” (premiera 23 października 2018 r.):
Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa, tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.

Partnerzy projektu:
Ambasada Finlandii w Warszawie – Suomen suurlähetystö Varsovai, UPM Communication Paper, Chaîne des Rôtisseurs, Fiskars, Orion Pharma

- Reklama -

Partnerzy spotkania:
Fazer, Hanami, Stacja Muranów

24 października, godz. 18:30
Stacja Muranów
ul. Andersa 13 (skwer Tekli Bądarzewskiej), Warszawa
Wstęp wolny

Przegląd Bałtycki powstał w styczniu 2015 r. Serwis dostarcza informacji nt. państw regionu Morza Bałtyckiego.

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy. Więcej informacji o prawach autorskich i zakup licencji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Wpisz swoje imię tutaj

Pomóż nam rozwijać Przegląd Bałtycki!

Dotychczas opublikowaliśmy ponad 1000 artykułów. Każdy z nich to wiele godzin pracy autorów i redaktorów.

Wspieraj nas, abyśmy mogli publikować dla Ciebie kolejne ciekawe artykuły:

Jednorazową wpłatą lub subskrypcją w Patronite »

Szybkim przelewem Blik na nr tel. +48 793000969

Więcej informacji »

Subskrybuj newsletter "Aktualności i sport", aby otrzymywać artykuły na ten temat na swoją skrzynkę e-mail. Zaznacz "Nowe artykuły", jeśli chcesz otrzymywać newsletter z wszystkimi nowymi artykułami w Przeglądzie Bałtyckim.